
Badania nad przyrostem masy ciała, utratą wagi i otyłością to kopalnia wiedzy o śmieciach, niedoinformowanych opiniach i oszustwach. Ilość dezinformacji jest przytłaczająca. Trzeba umiejętnie identyfikować wiarygodne źródła i nieskażone badania.
Powszechne przekonanie, że ludzie przytyją głównie dlatego, że jedzą za dużo, stoi dziś przed poważnym wyzwaniem, popartym dobrymi dowodami naukowymi. Dowody wskazują bardziej na to, co jemy, niż na ilość.
Niektórzy otyli ludzie są zdezorientowani rosnącym przyrostem masy ciała, ponieważ czują, że tak naprawdę nie jedzą więcej niż przeciętny człowiek. Niektórzy nawet świadomie zmniejszają wielkość porcji tego, co jedzą, ale nadal przybierają na wadze.
Rosnąca społeczność naukowców zajmujących się zdrowiem, dietetyków i zwolenników zdrowego odżywiania uważa, że nadmierna konsumpcja cukru jest podstawową przyczyną.
Od wielu lat mówi się nam, że przytyjemy jedząc żywność o wysokiej zawartości tłuszczu. Dlatego, aby uniknąć tycia, zawsze zalecano ograniczenie spożycia tłustych potraw, zwłaszcza mięsa.
Z tego założenia powstało wiele popularnych planów dietetycznych, z wątpliwym stopniem powodzenia, ale w większości porażką. Nowe badania pokazują, że nadmierna konsumpcja cukru jest prawdziwą przyczyną epidemii przybierania na wadze, którą obserwujemy w większości krajów rozwiniętych.
Głównym źródłem tego światowego problemu jest cukier kukurydziany. Wszechobecnie stosowana fruktoza z kukurydzy w fast foodach, paczkowanych produktach spożywczych i napojach jest tak zwaną "trucizną" dla nas.
Renomowani naukowcy zajmujący się żywnością na całym świecie zgadzają się z tym twierdzeniem.
Jeśli przyjrzymy się bliżej zawartości na etykietach wielu produktów spożywczych w sklepie spożywczym to właśnie zawierają ten składnik. Prawie wszystkie przetworzone produkty na półkach zawierają syrop fruktozowo-glukozowy jako składnik.
Trudno obalić dowody na to, że nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną dramatycznych zmian ewolucyjnych w naszym wyglądzie fizycznym. Zarówno krótko-, jak i długoterminowe badania pokazują wyraźne powiązania między przewagą cukru w naszej diecie a dużymi, wystającymi brzuchami, które są obecnie normą.
Przemysł spożywczy jako całość wydaje się być dość niechętny do publicznego uznania swojej głównej roli w przyczynie tej „pandemii”, aby nadal mógł osiągać ogromne zyski.
Bardzo ważne jest, aby mieć dietę bogatą w błonnik, białko, minerały i ograniczać produkty przetworzone.