Myślisz o przejściu na dietę „bez soli” lub „bez cukru”?
Myślisz o przejściu na dietę „bez soli” lub „bez cukru”?

Jeśli masz cukrzycę, nadwagę lub oba te objawy, założę się, że Twój lekarz niejednokrotnie powiedział Ci: „Ogranicz sól i przestań używać cukru”. Chociaż łatwo jest uniknąć dodawania cukru lub posypywania żywności solą, jest zbyt wiele miejsc, w których sól i cukier się kryją. Przetworzone mięso, sery, gotowe zupy, chińskie dania na wynos, niedietetyczne napoje gazowane, a nawet skromne przygotowywane w restauracjach zielone sałatki liściaste są głównymi podejrzanymi.

Sól, to zagadkowa przyprawa. Sól, chemicznie znana jako chlorek sodu, jest jednym z tych minerałów, które są zarówno korzystne, jak i toksyczne dla życia. Znana również pod pseudonimem chemicznym NaCl, sól w jej różnych postaciach będzie aktywnie poszukiwana przez żywe stworzenia, instynktownie. 

Ale jest też ciemna strona: zbyt dużo soli prowadzi do zatrzymania płynów, a w niektórych przypadkach do śmierci.

Od czasów starożytnych sól była ceniona jako dodatek do żywności lub środek konserwujący. Mięso było regularnie solone na długie podróże.

 

Dla większości z nas w dzisiejszych czasach żywność, którą spożywamy, została przetworzona, aby zawierała sól. W związku z tym mamy tendencję do przesadzania z solą. Chociaż prawdą jest, że potrzebujemy około 2,5 grama lub około 2500 mg soli dziennie, nasza nowoczesna żywność zazwyczaj daje nam więcej niż bez dodawania większej ilości soli.

Czy wiesz, że nawet sałatki podawane w restauracjach są przeładowane solą?

Czego używać zamiast soli?

Moglibyśmy przestawić się na jakąś formę substytutu soli. Na rynku dostępnych jest wiele łatwo dostępnych zamienników soli, a prawie wszystkie z nich oparte są na jakiejś formie chlorku potasu (KCl).

Alternatywy dla chlorku sodu (NaCl), w szczególności są zioła, cytrusy i przyprawy, które również oszukują organizm, by uwierzył, że napotyka sól.

Ale jak możemy wyeliminować dodawanie soli do naszej diety, nie dodając jednocześnie potasu?

Jednym z najskuteczniejszych sposobów jest użycie substytutu soli, który nie zawiera potasu, ale mimo to pobudza nasze gruczoły ślinowe w taki sam sposób, jak sól.

 

 

 

 

Substytuty cukru:

Na rynku dostępnych jest wiele substytutów cukru. Niektóre zawierają naturalne składniki, inne zawierają tylko sztuczne składniki.

Trzymajcie się z daleka od wszelkich sztucznych słodzików zawierających aspartam i podobne sztucznie stworzone składniki.

Propozycje zastąpienie białego cukru : Stewia, Erytrol, owoce mnicha i alkohole cukrowe (takie jak erytrytol lub ksylitol) mają tendencję do słodszego smaku niż cukier (Stewia jest 200 razy słodsza od cukru). Większość z nich ma jednak wady.

Stewia 

Roślina Stevia uzyskuje swoją słodką słodycz z szeregu związków, zwłaszcza stewiozydów i rebaudiozydów, które szacuje się na 150-400 razy słodsze niż zwykły cukier.

 

Erytrytol w postaci granulek rozpuszcza się powoli w cieczach, ale preferowana jest postać sproszkowana „cukiernicza”: rozpuszcza się znacznie szybciej.

Erytrytol nie jest generalnie zamiennikiem cukru w stosunku 1:1. Proporcja jest bardziej jak 1:1?, wymagając jednej trzeciej więcej Erytrytolu niż jego cukrowy odpowiednik. Jednak posmak prostego erytrytolu nie jest tak satysfakcjonujący jak cukier.

 

Ekstrakt z owoców mnicha

Kombinacje ekstraktu z owoców mnicha i erytrytolu rzeczywiście smakują podobnie do cukru i są przystępnie cenowo i akceptowalną alternatywą dla cukru, zwłaszcza w pieczeniu.

 

Ksylitol

Jednym ze związków zaliczanych do alkoholi cukrowych jest ksylitol. Pod względem chemicznym alkohole cukrowe mają skład cząsteczkowy, który replikuje i łączy cechy zarówno cukru, jak i alkoholu, stąd nazwa. Związki pochodzenia naturalnego, alkohole cukrowe, można znaleźć w wielu owocach i warzywach. Ludzie wytwarzają również niewielkie ilości ksylitolu w drodze normalnego metabolizmu.

Ksylitol nie jest jednak bezkaloryczny.

Cukier zawiera średnio 4 kalorie na gram.

Ksylitol zawiera 2,4 kalorii na gram.

Ksylitol ma 40% mniej węglowodanów niż cukier, ale nadal zawiera węglowodany. Ze względu na niski indeks glikemiczny, ksylitol jest bardzo dobrą alternatywą dla cukru w kontroli wagi oraz dla diabetyków i osób w stanie przedcukrzycowym.

Alkohole cukrowe mają zwykle niskie indeksy glikemiczne. Ksylitol ma indeks glikemiczny 7, natomiast cukier ma indeks glikemiczny 60-70.

Alkohole cukrowe, chociaż technicznie są węglowodanami, nie podnoszą poziomu cukru we krwi, sprawiając wrażenie, że spożywasz cukier. Alkohole cukrowe są popularnymi słodzikami do napojów bezalkoholowych i produktów o niskiej zawartości węglowodanów.

 

Podsumowując starajmy się spożywać jak najmniej przetworzonej żywności. W kuchni zamiast soli używajmy ziół, przypraw, cytrusów. Jeśli chodzi o cukier to nigdy nie róbcie sobie wyzwań typu "rzucam słodycze", "od jutra nie słodzę", gdyż zakończą się one porażką. Do wszystkiego podchodźcie stopniowo. Każdego dnia zmniejszacie ilość spożywanego cukru i soli krok po kroku.

Zwróćcie również na wzbogacenie diety w błonnik, który będzie odpowiedzialny za oczyszczanie i usuwanie toksyn z organizmu. Dodatkowo zwiększenie wypijanych płynów w ciągu dnia przyspieszy proces oczyszczania.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl