
Dzisiaj podrzucamy przepis na pyszny VEGE BOWL
Składniki :
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 buraki, posiekane i upieczone
- 2-3 szklanki (650-975 g) prażonego kalafiora
- 3-4 szklanki (225-300 g) sałaty
- 4 szklanki (800 g) gotowanego jęczmienia
- ½ czerwonej cebuli, pokrojonej
- 1 szklanka (165 g) ciecierzycy z puszki, opłukanej i odsączonej
- 1 szklanka (150 g) kiszonej kapusty
- 2 łyżki surowych posiekanych orzechów włoskich
Dressing:
- ½ szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego
- 2 łyżki ekologicznego octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 1 ząbek czosnku, obrany
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200º. Wrzuć buraki i kalafior z 1-2 łyżkami oliwy z oliwek i odrobiną soli. Blachę do pieczenia wyłożyć folią i równomiernie rozłożyć buraki. Piecz przez 10 minut, a następnie dodaj kalafior. Piecz przez kolejne 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij z piekarnika. Odstawić. W czasie, gdy warzywa się pieczą, przygotuj dressing: włóż składniki do dressingu do robota kuchennego lub blendera i zmiksuj na gładką masę. Smakuj i dopraw. Wstawić do lodówki, aż będzie gotowy do użycia. Podziel na 4-6 misek. Dodaj ugotowany jęczmień i na wierzch z pieczonymi warzywami, cebulą, ciecierzycą, kiszoną kapustą i surowymi orzechami włoskimi, sałatą. Zalej każdą miskę dressingiem i podawaj.