
Beta-glukany odnoszą się do rodzaju polisacharydów, które znajdują się w ścianach komórkowych grzybów takich jak Maitake i Reishi. Poza tym występują naturalnie w algach, drożdżach, bakteriach i jęczmieniu, żeby wymienić tylko kilka. Ten rodzaj błonnika jest rozpuszczalny i oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład są dobre dla bakterii w przewodzie pokarmowym, ponieważ te bakterie pomagają w funkcjonowaniu układu odpornościowego, zarządzaniu poziomem cukru we krwi i poziomem cholesterolu. Dowiedzmy się o tym więcej.
Jak to działa?
Ponieważ beta-glukany są rodzajem błonnika rozpuszczalnego, częściowo rozpuszczają się w wodzie i ograniczają przemieszczanie się pokarmu w jelitach. Dlatego Twoje ciało potrzebuje więcej czasu na przyswajanie węglowodanów i sprawia, że czujesz się syty na dłużej.
Ponieważ żywność jest powoli trawiona w twoim ciele, proces ten może pomóc ci utrzymać poziom cukru we krwi. Ponieważ błonnik rozpuszczalny jest niestrawny, przechodzi przez przewód pokarmowy.
Oprócz tego glukany te mają wysokie właściwości antyoksydacyjne, dlatego może generować krótkołańcuchowy tłuszcz, który ma pozytywny wpływ na Twój metabolizm.
Wybitne korzyści z beta-glukanu
Według ekspertów, oferują one szereg korzyści zdrowotnych. Niektóre z tych korzyści są wymienione poniżej:
- Zmniejszą poziom trójglicerydów i cholesterolu w organizmie dla zdrowia serca
- Pomagają utrzymać wagę ciała, wspierając poziom cukru we krwi i zwiększając nasycenie
- Rozwijają wzrost bakterii jelitowych i pobudzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe
- Wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają zmęczeniu i stresowi
Oto jak dodać beta-glukany do swojej diety
Możesz spożywać te produkty, jeśli chcesz spożywać beta-glukany, aby czerpać wszystkie wymienione powyżej korzyści.
- Wodorosty
- Włókno jęczmienne
- Płatki zbożowe
- Produkty pełnoziarniste i owies
- Grzyby funkcjonalne, takie jak Shiitake, Turkey Tail, Maitake i Reishi
- BetaHeart Herbalife Nutrition