
Błonnik jest ważnym składnikiem odżywczym, który często jest pomijany. Mówiąc prościej, błonnik odnosi się do węglowodanów, które nie mogą być trawione przez jelita. Jest klasyfikowany jako rozpuszczalny lub nierozpuszczalny w zależności od tego, czy rozpuszcza się w wodzie.
Błonnik nierozpuszczalny działa głównie jako środek wypełniający, dodając zawartość do stolca. W przeciwieństwie do tego, niektóre rodzaje rozpuszczalnego błonnika mogą znacząco wpływać na zdrowie i metabolizm — a także na wagę.
Błonnik karmi Twoje przyjazne bakterie jelitowe
Szacuje się, że w jelitach żyje około 100 bilionów bakterii, głównie w jelicie grubym wraz z innymi drobnoustrojami znajdującymi się w układzie pokarmowym, bakterie te są często nazywane florą jelitową lub mikrobiomem jelitowym .
Różne gatunki bakterii odgrywają ważną rolę w różnych aspektach zdrowia, w tym kontroli wagi, kontroli poziomu cukru we krwi, odporności, a nawet funkcji mózgu.
Podobnie jak inne organizmy, bakterie muszą dobrze się odżywiać, aby zachować zdrowie.
W tym miejscu wkracza błonnik – w większości rozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny przechodzi przez układ trawienny w większości niezmieniony, ostatecznie docierając do przyjaznych bakterii jelitowych, które go trawią i przekształcają w użyteczną energię.
Błonnik, który przynosi korzyści twoim bakteriom jelitowym, jest znany jako błonnik prebiotyczny lub błonnik fermentujący. Jest uważany za bardzo korzystny dla zdrowia i masy ciała.
Bakterie jelitowe są znane ze swojego wpływu na przewlekłe stany zapalne.
Wytwarzają składniki odżywcze dla twojego ciała, w tym krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które zasilają komórki w okrężnicy. Stany zapalenie wiążą się z wieloma chorobami cywilizacyjnymi, w tym z otyłością. A więc spożycie błonnika zmniejsza stany zapalne.
Aby schudnąć, musisz mieć deficyt kalorii.
Oznacza to, że więcej kalorii (energii) musi opuszczać twoje ciało niż wchodzić do niego.
W związku z tym liczenie kalorii pomaga wielu osobom — ale nie jest konieczne, jeśli wybierzesz odpowiednią żywność.
Wszystko, co zmniejsza apetyt, może zmniejszyć spożycie kalorii. Przy mniejszym apetycie możesz schudnąć, nawet nie myśląc o tym.
Często uważa się, że błonnik tłumi apetyt.